Hortobágyi Utcai Telephely

Óvodánk honlapja

Nyitnikék Óvoda

 

Nyitnikék Óvoda – Hortobágyi Utcai Telephely

A Nyitnikék Óvoda a város egyik legrégebbi óvodája, 1954-ben nyitotta meg kapuit. Az idejáró gyerekek nagy része az óvodánkat körülvevő „Daru” településrészről érkezik. Óvodánk 4 csoportos, 7 jól felkészült, tapasztalt gyermekszerető óvodapedagógus, 1 fejlesztőpedagógus, 4 dajka néni és egy pedagógiai asszisztens várja a hozzánk érkező gyerekeket.

Legfontosabb tevékenységünknek a ránk bízott gyermekek egészséges, harmonikus – önmagához mért – sokoldalú személyiségfejlesztését tartjuk. A család elsődleges nevelő szerepét és hatását elfogadva, erősítve törekszünk a gyermekek fejlődését elősegíteni. Nyugodt, kiegyensúlyozott, boldog gyermekkort megélő gyermekeket szeretnénk nevelni, akik pozitív énképpel rendelkeznek, érdeklődőek, nyitottak az őket körülvevő világra.

A csoportszobák évszakhoz, ünnepekhez kapcsolódó folyamatosan változó dekorációja biztosítja a gyermekek változatos, szép környezetét. Csoportjaink fejlesztő játékokkal, mesekönyvekkel jól felszereltek, a gyermekek igényeit kielégítik. Szervezett tevékenységeinket, a kezdeményezéseket a játékba integrált, önkéntes, cselekvésen alapuló tanulás szellemisége hatja át.

Nagy udvarunkat 10 hatalmas gesztenyefa tölti meg, amely az év minden szakában csodálattal tölt el bennünket a tavaszi virágzástól kezdve, a nyári hatalmas lombokon át, az őszi gesztenyeérés időszakáig. Virágos kert és konyhakert is helyet kap az udvarunkon, amelyben a gyerekek örömmel tevékenykedhetnek. Fából, fémből, műanyagból készült szabadtéri játékok, fedett homokozók, udvari fedett foglalkoztató szolgálja a gyermekek változatos udvari tevékenységeit.

Óvodánk profilja egyedülálló a városunkban, elnyertük 2015 decemberében Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton az „Örökös Zöld Óvoda” címet, 2016-szeptemberétől pedig Zöld Óvoda Bázisintézményként működünk. Bázisintézményként feladatunk a régióhoz tartozó óvodás környezettudatos szemléletének megalapozása és fejlesztése.
Zöld óvodaként előnybe részesül közösségünkben a gyerekek környezeti nevelése, a környezettudatos magatartás kialakítása. Ünnepeljük, élményekkel töltjük meg a zöld jeles napokat: Állatkertbe látogatunk az Állatok világnapján, Kráter tóhoz kirándulunk a Víz világnapján, nyílt szabadidős napot szervezünk a Madarak és fák napján. Ezeken túl kertpedagógiai programon veszünk részt a Derecskei Gyümölcsösben, Erdei óvodába megyünk Erdőspusztára, ahol elhivatott szakember kísér bennünket az erdőben. Kiemelt programunk a „Zöld manó” hétpróba, ami városunk illetve a régiónk óvodásainak próbatétele a természetvédelemmel, a környezettudatos magatartás szellemében. A tanköteles gyerekek hétpróbát tesznek, amely után Hétpróbás Zöld manó címet kapnak óvodánktól, és ezzel a címmel indulnak majd az iskolába.
Óvodánkban szakképzett drámapedagógus foglalkozik a gyerekekkel, heti rendszerességgel, ezen kívül fejlesztőpedagógus, logopédus, gyógypedagógus és pszichológus is segíti nevelőmunkánkat. Gyermekeinknek lehetőségük van sakkfoglalkozáson való részvételre.
A tehetséges, jó mozgású gyerekek a Bozsik program keretein belül ovifoci és balettfoglalkozásokon vehetnek részt.

Az egyéni, illetve mikrocsoportos foglalkozásokhoz fejlesztőszoba áll a gyermekek rendelkezésre.
Az óvodai nevelési programunk kiemelkedő tevékenysége a szabadidős napok szervezésére. Évente egy alkalommal nyílt szabadidős napot is szervezünk, melyre meghívjuk a szülőket és a leendő elsős pedagógusokat.
TÁMOP 3.1.4.-08/2-2009-0071 számú pályázat keretében megvalósuló saját intézményi innovációk:
– Tél a Kadarcsban

– Kikelet projekt

– Madarak és fák napja témahét.

Csoportjaink:

  • Gyöngyvirág csoport

Óvodapedagógusok:  Juhászné Ferenczi Erzsébet, Federicsné Árva Mónika.

Dajka: Eszenyi Sándorné

  • Margaréta csoport

Óvodapedagógusok:  Gálné Mészáros Ágnes, Kelemenné Csige Beáta.
Dajka:   Hűséné Nagy Erzsébet

  • Tulipán csoport

Óvodapedagógus:  Németi Csabáné, Végh Ágnes.
Dajka:  Szabó Jánosné

  • Hóvirág csoport

Óvodapedagógusok: Tarné Szabados Erzsébet Éva, Pálné Takács Zsuzsanna.

Dajka: Kunkliné Németi Katalin

Pedagógiai asszisztens:Hodosiné Árva Anikó

 Munkaközösség vezető: Gálné Mészáros Ágnes

Fejlesztő pedagógus: Molnár Erika

Drámapedagógus: Tarné Szabados Erzsébet Éva

Elérhetőségeink:

Cím:                4060 Balmazújváros, Hortobágyi út 18.

Telefon:          52/370-083

E-mail:            nyitnikekzoldovi@gmail.com

Honlap:           balmazovi@gmail.com.