CSALÁDOK NAPJA 2021. BALMAZÚJVÁROS

Kedvezményezett neve: Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény
Projekt címe: Családok Napja 2021. Balmazújváros
Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-01790
Támogatás összege: 2 546 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezési dátum: 2021. augusztus 31.

A PROJEKT BEMUTATÁSA:
Az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény Támogatói Okiratát 2021. július 14-én léptette hatályba a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva megnevezésű felhívás alapján.
A beruházás teljes összege bruttó 2 546 000.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.
A projekt szükségességének alátámasztása, előzmények:
Sajnos a pandémiás időszak miatt nem tudtuk a tervezett programot karácsonykor megszervezni, és a növekvő megbetegedésszámok újra azt mutatják, hogy esetlegesen a 2021. évi karácsonyi ünnepeken sem tudunk több száz fős eseményeket rendezni, ezért az intézmény vezetése a nyári program mellett tette le a voksát oly módon, hogy a családoknak szánt nap illeszkedjen az előttünk álló időszakhoz.
Az augusztusi hónap a gyerekek és a családok számára már az iskolára és az óvodára, a közösségi élményekre hangolódást jelenti. Az utolsó olyan hétvégét választottuk, amely az intézmények indulása előtt a családok még az utolsó közös napokat költik kötetlenül együtt. Emellett a Szent István Ünnepéhez kapcsolódó hosszú hétvége (mivel 08.20., péntekre esik) miatt a 08.21., szombat ideális időpont, hiszen 3 napot együtt tudnak tölteni a gyerekek és a szülők.
Nagyon örülünk annak a lehetőségnek, amelyet ez a pályázat biztosíthat óvodásaink és a családok számára. Az óvodapedagógusaink nagyon fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek megmutathassunk és megszerettethessünk minden olyan tevékenységet, amely művészi érték, és amely elengedhetetlen lehet érzelmi fejlődésükben. Ennek érdekében szeretnénk mindent megtenni, hogy már kiscsoportos kortól láthassanak korosztályuknak megfelelő értékes színházi és meseelőadásokat. A pályázat útján történő színházi előadásra olyan gyermek is eljut, akinek a családja egyébként nem tudja biztosítani gyermeke számára az ilyen lehetőségeket.
A tavaszi időszakban a koronavírus járvány miatt több közös program maradt el. A pályázati lehetőséggel pótolni tudjuk a kieső előadásokat, programokat.
A színház előtti kézműves műhelyek lehetőséget adnak az óvodás korú gyerekeknek arra, hogy a finommotorikus képességeiket javíthassák, örömüket leljék a közös tevékenységben, és a nyár végére újra találkozhassanak a csoporttársaikkal, és az óvodapedagógusokkal.
A program jótékonysági részének szükségességét különösképpen nem kell megmagyaráznunk. Mint ahogy a HKFS vezetői összefoglalójában is olvashatjuk, „Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy szélén fekvő Balmazújváros járási székhely, mely a hasonló nagyságú településekkel megegyező problémákkal küzd: természetes népességfogyás, a fiatalok elvándorlása, a munkahelyek hiánya és emiatt egyre több családnál jelentkező megélhetési problémák, mindezek követeztében a helyi társadalom atomizálódása.” Segítséget szeretnénk nyújtani azon rászoruló családoknak, gyerekeknek, akik szerény körülmények között élnek, hogy olyan színházi programokon is részt tudjanak venni, amelyekre anyagi korlátaik miatt nem juthatnak el.

A projekt célja:
A program célja, hogy egy olyan rendezvénnyel várhassuk a családokat, ahol a korosztályok találkoznak, együtt készülhet fel bölcsődés, óvodás és iskolás korú gyermek testben és lélekben az iskolai és óvodai tanévre, együtt kézműveskedhetnek a szülőkkel, nagyszülőkkel és közös színházi élményben részesülhetnek.
A program másik célja egy, az óvodás korú gyerekeknek szervezett rajzpályázat, amelyen 3 kategóriában (4 éves kort még el nem érő gyerekek, a 4-5. éves és a 6-7 éves korcsoport) díjazzuk a pályaműveket. A díjátadóra a Családok Napja rendezvénysorozat keretében kerül sor.

A projekt által érintett célcsoport(ok):
A projekt által érintett célcsoportok esetében három kategóriát különböztethetünk meg.
Egyrész Balmazújváros teljes lakossága a célcsoportunk, hiszen a programnak a Veres Péter Kulturális Központ ad otthont, ide a helyi közösség valamennyi tagját szeretettel várjuk.
Közvetlenül az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézménybe járó gyermekek és családtagjaik érintettek a projektben, hiszen őket kérjük fel a rajzversenyen való részvételre, a családok együtt látogathatják a színházi előadásokat.

A projekt tervezett befejezési határideje: 2021. augusztus 31.