Ovi – KRESZ foglalkozás
.
Bozsik ovi-foci
.
2014. február 24-én került megrendezésre az a farsangi kézműves foglalkozás, melyre nagy-nagy izgalommal vártuk a tanító néniket az iskolából. A gyerekek kis aprósággal készültek a vendégek számára, melyet örömmel adtak át a pedagógusoknak. A foglalkozás első felében a kasírozás – festés műveleteivel ismerkedtek a gyerekek és felnőttek, majd egy-egy bohócsipka elkészítésén ügyeskedtek kicsik és nagyok közösen. Nagy élmény volt mindenki számára a közös munka.
.
.
.
.
.
.
A közlekedés gyakorlása kicsiben
Ismerkedés a jelzőtáblákkal
A téli közlekedés sajátosságainak megtapasztalása
Zajkeltő hangszer készítése barackmagból
szövés-fonás
*******************************
Ovi-kresz foglalkozása
Közös munka
Készülnek a járművek
**********************
Decemberben nagy szeretettel és izgalommal vártuk kézműves műhelyfoglalkozásunkra az általános iskolából a tanító néniket, hogy együtt készüljünk a közelgő Karácsonyra.
A vendégek érkezése után együtt mentünk be a csoportokba a gyerekekért, így mindenki személyesen is bemutatkozhatott a leendő tanító néniknek.
Óvodánk emeleti zsibongójában a már előkészített asztalok mellett foglaltunk helyet, ahol kellemes fenyőfa illat árasztotta el a helyiséget, s halk karácsonyi muzsika szólt.
Szemléltetés után kezdődhetett a munka. Hangulatos és bensőséges munkakapcsolat alakult ki gyermek és felnőtt között, akik néhány perc után úgy dolgoztak együtt, mint régi ismerősök.

Karácsonyi asztali díszeket készítettünk – mindenki részére egy-egy -, melyet a foglalkozás végén a gyerekek és a tanító nénik is hazavihettek, így az ünnepek alatt is mindannyian emlékezhettek az együtt töltött percekre.

.

.

*************

Vonatozás

 

 

 

 

 

 

 

 

Utazás a villamoson

 

 

 

 

 

 

 

Debreceni forgatag

 

 

 

 

 

 

 

 

******

2013. november 22-én került megrendezésre a Napsugár Óvodában az a kézműves foglalkozásunk, melyre szeretettel vártuk a gyerekekkel közösen a szülőket, hozzátartozókat. Nagy érdeklődés kísérte a kezdeményezést, hiszen anyukák, nagymamák, apukák és kistestvérek éltek a lehetőséggel, hogy részesei lehessenek az agyagmalacka elkészítésének, melyet a közelgő András nap kapcsán készítettünk. Lelkesedéssel látott hozzá kicsi és nagy egyaránt a feladathoz. Örömmel dolgozott együtt három generáció, s  kíváncsian vették birtokba az agyagot és ismerkedtek a technikával. Vendégeink megtapasztalhatták a kézműves műhely bensőséges, vidám hangulatát, melyet gyermekeik minden hét egy-egy napján átélnek.

Szeretném megköszönni minden résztvevőnek, hogy jelenlétükkel, lelkesedésükkel, szeretetükkel gazdagították ezt a délutánt és tették ezáltal kivételessé foglalkozásunkat.

***********

Agyagmunkák

Ismerkedés az agyaggal

Készülnek az agyagedények

Zeneovi

Ovi – kresz

A tűzoltóságon

A vasútállomáson

Ismerkedés a kerékpárúttal

A természet kincsei

Asztali dísz készítése

Asztali dísz termésekből

Csuhé fecske készítése

Ismerkedés a kukoricával

Dömötör napi bárányok

Készülnek a kerti manók

Zöldség-gyümölcs bábok

**************

Ovi-Foci a Napsugár Óvodában

A Napsugár Óvodában a 2011/2012-es nevelési évben indult el az Ovi-Foci program, mely a jelen nevelési évben is folytatódik. Célja a gyermekek egészséges életre nevelése, a mozgás megszerettetése.

Az Ovi-Focis foglalkozásokat heti egy alkalommal szervezzük 45 perces időtartammal. A kis csapatba 12 fő ötéves gyermekek kerülhetnek (fiúk-lányok vegyesen). A foglalkozásokon a labdajátékok kerülnek előtérbe. Lehetőség szerint a szabadban, illetve a tornaszobában, zsibongóban van alkalmunk gyakorolni. A rendszeres foglalkozás elősegíti a mozgásfejlődést, a gyermekek jobban megismerik testüket, ügyesebbek, bátrabbak lesznek. A különböző sporteszközök (sportlétra, gát, labda, rugófal) változatosságot biztosít. A gyermekek számára melegítő, sportruha biztosított. Az őszi, tavaszi időszakban egy-egy alkalommal a Városi Sportpályán játékos versenyeken vehetnek részt a gyerekek. ezek a napok mozgásélményt adnak, mely által mélyül a mozgás szeretete.

Élmény és egyben nagyszerű lehetőség is, hogy a gyerekek és családjaik alkalmanként részt vehetnek a helyi labdarúgócsapat mérkőzésein. A gyermekek a focisták felkísérése után családtagjaikkal együtt nézhetik meg a labdarúgó mérkőzést.

OVI – KRESZ – tehetség gondozó program a Napsugár Óvodában

A 2013/20143-es nevelési évben a Napsugár Óvodában OVI-KRESZ Tehetség gondozó műhely indul.

A foglalkozások célja: A gyermekek meglévő kiemelkedő képességük további fejlődéséhez, gazdagításához élmények, lehetőségek biztosítása. A felelősségteljes, szabálykövető, biztonságos közlekedés kialakítása.

Vizuális, akusztikus, motoros képességek fejlesztése, erkölcsi, akarati tulajdonságok kialakítása az önálló gyalogos, illetve kerékpárral történő közlekedés kialakítása érdekében.

Zene – ovi a Napsugár Óvodában

Zenei tehetséggondozás 5-6-7 éves gyermekek részére.

Célunk a zene iránt érdeklődő, zeneileg fogékony gyermekek intenzív képességfejlesztése, zeneszeretetének megalapozása, mely előkészíti és megalapozza a zenei tanulmányokat. A zeneóvodai foglalkozásokon 10-12 fős csoportban zajlik az intenzív képességfejlesztés és speciális zenei ismeretek nyújtása.

A zenei anyagot a néphagyományokhoz, jeles napokhoz kapcsolódóan válogatjuk, s megismerkedünk néhány népi hangszerrel is (pl. citera, doromb, köcsögduda). Képzeletbeli utazást teszünk a zene birodalmába klasszikus zeneművek által.

Kézműves műhelyfoglalkozások a Napsugár Óvodában

A TÁMOP 3.3.8-as nyertes pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy óvodánkban a 2013/2014-es nevelési évben a kézművesség és a népi kultúra iránt érdeklődő gyermekek számára tehetséggondozó műhelyfoglalkozásokat szervezzünk.

A heti egy alkalommal tartandó foglalkozásokra azokat a gyermekeket várjuk óvodánkból, akik a kellő elhivatottság és motiváltság mellett rendelkeznek azokkal a képességekkel, melyek megléte elengedhetetlen a sikeres munkavégzéshez (finommotorika, szem-kéz koordináció, esztétikai érzék, együttműködési készség, kreativitás).

A kézműves foglalkozásokra több alkalommal a leendő elsős tanító néniket is várjuk szeretettel egy-egy közös barkácsolásra – megkönnyítve ezzel az óvoda-iskola átmenetet.

A foglalkozások célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek a magyar néphagyomány értékeivel, a kultúránk sajátosságaival, a kézműves kismesterségek alapjaival. A foglalkozások alkalmával biztonsággal kezeljék a természetes anyagokat, melyeket maguk gyűjtenek – ezáltal megtanulják értékelni, megbecsülni az elkészült tárgyakat.

Terv szerint megismerkednek a gyerekek a csuhéval, agyaggal, bőrrel, gyapjúval, gyékénnyel.

Vélemény, hozzászólás?