Székhely óvoda

2019. MÁRCIUS
2019. FEBRUÁR
2019. JANUÁR
2018. DECEMBER
2018. NOVEMBER
2018. OKTÓBER
2018. SZEPTEMBER
2018. AUGUSZTUS
Augusztusban sem tétlenkedtünk. Megismerkedtünk a gyékénnyel, készítettünk illatos növény képet gyékényből és különböző gyógy-, és fűszernövényekből szőve. Szintén  gyékényből készített fonatokból pillangók és szitakötők születtek.
Augusztus végén még egyszer eljöttek az elballagott nagycsoportosok, hogy az óvoda – iskola átmenet keretében, együtt készülődjünk az iskolára, egy kézműves foglalkozás erejéig, ahol könyvjelzőket és füzettartó mappákat készítettünk. Itt voltak a leendő tanító nénik is, így a gyerekek és tanítóik ismerkedhettek egymással.
2018. JÚLIUS
Júliusban ismét a búza volt a főszereplő a kézműves tevékenységeinkben. A búza angyalokat sem hagyhattuk ki, hiszen nagyon szeretik a gyerekek készíteni…
Egy foglalkozás erejéig a gyöngyök is előkerültek, szép, színes karkötők készültek.
2018. JÚNIUS
júniusban nemezeltünk egy kicsit. Nemezlabdák, nemeztulipánok készültek. Szent Iván napjára mécsestartókat készítettünk decoupage technikával. Fűzvesszőből, rongyból népi játékokat, dióhéjból, gombból népi gyermekhangszereket készítettünk.
2018. MÁJUS
Május elején a kézműves műhelyben is az Anyák napjára készültünk. Spatulából készült, festett, virágokkal díszített ajtódíszt készítettünk. Ezután virágok készültek különböző technikákkal, különböző anyagok felhasználásával….
2018. ÁPRILIS
Az Áprilist cserépmadarakkal és filcből készült gólyákkal köszöntöttük, majd elkészültek a Szent György napi báránykáink és a juhászbojtárok. Még egy kis anyák napi előkészületekre is volt idő.
2018. MÁRCIUS
Márciusban a varrással ismerkedtünk, tavaszi virágokat varrtunk ki előre kilyukasztott kartonpapíron. Nemzeti színű tavaszváró madárkáink is elkészültek, majd a korai Húsvét ünnepére készültünk szülőkkel és tanítónénikkel együtt.
2018.FEBRUÁR
Februárban készítettünk mocorgó medvéket, dióhéjból tea mécseseket, majd a farsang jegyében vidám bohócokat, Busó álarcokat.
2018. JANUÁR
Januárban az agyaggal foglalkoztunk. Marokedényeket, agyagfigurát – süni alakú fogpiszkálótartót-, és agyaghurkából felrakott edényeket készítettünk.
2017. DECEMBER
A december az Advent jegyében zajlott a kézműves műhelyben is. Mikulásra és Karácsonyra készítettünk díszeket. Luca búzát vetettünk. Egy alkalommal a leendő elsős tanító néniket is vendégül láttuk.
2017. NOVEMBER
Megismerkedtünk a körmöcskézés technikájával, Márton napi libákat és András napi malacokat készítetünk.
2017. OKTÓBER
Októberben az őszi termések körül forgott a világ.
2017. SZEPTEMBER
Ismét új tagokkal indult a Kézműves műhely.
Ismerkedés után fecskebúcsúztatót tartottunk, majd dióállatokat készítettünk, és megtanultuk a szövés alapjait.
2017. AUGUSZTUS
Augusztusban a gyékénnyel ismerkedtünk. Kipróbáltuk a gyékényszövést, közben néhány gyógynövénnyel is megismerkedtünk, amiket a gyékényszálak közzé szőttünk. Fonással gyékény szitakötőt is készítettünk. Augusztus végén pedig az iskolába készülő nagycsoportosokkal, az Óvoda – Iskola átmenet program keretében, egy iskolaváró kézműves foglalkozáson könyvjelzőket és ceruzatartókat készítettünk. Ezen a foglalkozáson ismét ellátogattak hozzánk a leendő elsős tanítónénik.
2017. JÚNIUS
Ebben a hónapban is dolgoztak az ügyes kezek. Nemeztulipánok, Szent Iván napi mécsestartó üvegek készültek decoupage technikával, és egy kicsit ismerkedtünk eleink gyermekkori játékaival, hangszereivel.
Az évzáró és ballagási ünnepségünk alkalmával minden évben kézműves kiállítást is rendezünk, ahol a kézműves műhelybe járó gyerekek év közben készített alkotásait tekinthetik meg az óvodánkba járó gyerekek, szülők és az ünnepségre érkező kedve vendégek.
2017. MÁJUS
Májusban a virágoké volt a főszerep. Különböző technikákkal és anyagokkal dolgoztunk, így készültek papír virágok, tobozvirágok, csuhé virágok, valamint tojástartóból is alkottunk virágot….
2017. ÁPRILIS
Április elején a Húsvéti készülődés tartott bennünket izgalomban. Vendégeink voltak a leendő elsős tanító nénik, akikkel nyuszis ajtódíszt készítettünk és tojást berzseltünk. Az anyukák is bekapcsolódhattak egy röpke foglalkozás erejéig a munkánkba, velük asztaldíszt készítettünk és tojást írókáztunk.
Húsvét elmúltával Szent György napjával foglalkoztunk egy kicsit. Az elkészült báránykáink és juhászlegényeink igazán mutatósak lettek.
2017. MÁRCIUS
Március a tavaszvárás jegyében telt. A hónap első felében a varrással ismerkedtek a gyerekek. Először kartonra előlyukasztott virág mintával próbálkoztak, tompa hegyű, vastagabb tűvel. Ezután a vékonyabb, hegyesebb tűvel filcmadárkákat varrtak körbe.
A varrás után egy kis pihentető ragasztás következett. Cserépmadárkák készültek apró cserepek és színes kartonok felhasználásával.
2017. FEBRUÁR
Februárban Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához ( február 02. ) kapcsolódóan készítettünk mocorgó medvéket, és levendulával illatosított teamécseseket öntöttünk olvasztott viaszból fél dióhéjba.
Majd a farsangi időszakot kihasználva színes, vidám bohóc bábokat, telet elijesztő Busó álarcokat készítettünk. A Busó álarcok készítésénél a leendő első osztályos tanítónénik is jelen voltak, és segítették a munkánkat.
Február végén pedig kiszebabák készültek,amelyek elégetésével végleg le szeretnénk zárni a hideg zord téli időszakot.
 
2017. JANUÁR
Januárban az agyaggal ismerkedtek meg a gyerekek.
Készítettek marokedényt, agyaghurkák felrakásával gyertyatartót, sündisznó formájú fogpiszkálótartót és különböző felakasztható díszeket.
2016. DECEMBER
Decemberben a Mikulás rénszarvasait készítettük el papírból, parafadugóból, fél dióhéjból, majd vendégeink voltak a leendő első osztályos tanítónénik, akikkel Luca napi búzát vetettünk, és karácsonyi angyalkákat készítettünk dióhéjból.A következő alkalommal az anyukák jártak nálunk, együtt készítettünk karácsonyi asztaldíszt termésekből és különböző fenyődíszekből, szalagokból. Idén sem maradhatott ki a csuhéangyalka és csuhészaloncukor. Decemberi utolsó kézműves foglalkozásunkon karácsonyi mécsestartók készültek bébiételes üvegből akrilfesték, decoupage ragasztó és só felhasználásával.
PC130181 PC160226 IMG_20161221_100242 PC130183 IMG_20161206_144421
2016. NOVEMBER
Novemberben Márton napi libákat készítettünk különböző technikákkal, megismerkedtünk a körmöcskével, amelyen szép hosszú színes fonatokat készítettünk, végül András napi malackáinkat is elkészültek hungarocell golyókból, akril festék és filc anyag segítségével.
DSC04109 DSC04119 IMG_20161115_150221 IMG_20161122_144552 IMG_20161129_145420
2016.OKTÓBER
Októberben őszköszöntő ajtó és ablakdíszeket készítettünk termésekből fűzve, ragasztva, majd a gyümölcsök kerültek a szüreti kosarainkba, különböző technikával készült almák, körték, szőlők, szilvák.
Kipróbáltuk a kukoricamorzsolást, a csutkákból babákat készítettünk, a kukoricaszárból pedig pusztai állatokat próbáltunk kialakítani.
PA040103 PA110127 PA180263 DSC04101
2016. SZEPTEMBER
Az idei nevelési évben is új tagokkal indult a kézműves műhely. Már az első hónapban nagyon sokat dolgoztunk. Először is megismerkedtek a gyerekek egymással, a kézműves műhely munkájával, az anyagokkal amivel dolgozni fognak, majd rögtön belevágtunk és egy csuhé madárka elkészítésével elbúcsúztattuk a költöző madarainkat. Dióállatkákat is készítettünk, megtanultunk csomót kötni, megpróbálkoztunk a hármas fonással,és még a szövés technikájával is megismerkedtünk.
P9230085 P9270097 P9270102 P9270106
2016. AUGUSZTUS
Augusztusban a gyékénnyel ismerkedtünk meg.
Gyékényből és különböző gyógy -, és fűszernövényekből illatos növényképet készítettünk a szövés technikájával, majd néhány gyékénypillangó és gyékény szitakötő is elkészült a kezeink között.
Augusztus végén már az iskolára készültünk a foglalkozáson, baglyos könyvjelzőt ragasztottunk, konzerves dobozból ceruzatartót készítettünk, amit gyékénnyel és száraz virágokkal, búzakalásszal díszítettünk.
DSC03953 DSC03954 P7040022 P8290008
2016. JÚLIUS
Júliusban leginkább a búzával foglalkoztunk. Az aratáshoz kapcsolódóan búzából fontunk aratójelvényeket, ajtó és ablakdíszeket kötöztünk, amelyeket száraz virágokkal, szárított levendulával, rafiával, vagy színes szalagokkal díszítettünk.
Egy foglalkozás alkalmával pedig a gyöngyfűzéssel ismerkedtünk. Színes akril gyöngyökből karkötőket, nyakláncokat fűztünk gumis damilra.
DSC03912 DSC03930 DSC03910 DSC03932
2016.JÚNIUS
Júniusban is izgalmasan alakult a kézműves műhely munkája. Először esőbotot készítettünk, de bízunk benne, hogy nem emiatt volt ilyen esős a júniusunk. Ezután mécsestartókat készítettünk szalvétatechnikával díszítve. Ezt követően népi játékokkal és népi gyermekhangszerekkel ismerkedtünk és készítettünk el néhány darabot.

DSC03846

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC03926 DSC03925

2016. MÁJUS
Május hónapban a virágoké volta főszerep. Megtanultuk, hogy különböző anyagokból, különböző technikákkal milyen sokféle virágot készíthetünk.Készítettünk virágos képet anyák napjára, hajtogattunk virágot krepp papírból, kartonból. A természetes anyagokból, például csuhéból is csodaszép virágok készültek, végezetül a gyapjú nemezelésével tulipánokat alkottunk.
DSC03190 DSC03345 DSC03731 DSC03741
2016. ÁPRILIS
Áprilisban a szövéssel foglalkoztunk.
Nem mindenkinek volt már ismeretlen ez a tevékenység, hiszen a mi óvodánkban a ballagó gyerekek maguknak készítik, szövik a ballagó tarisznyájukat.
Spatulából összeragasztott képkeretet is festettünk, ez előkészület volt az Anyák napi ajándékhoz, amit majd májusban fejezünk be.
Április jeles napja Szent -György nap, a kihajtás ünnepe. Ehhez kapcsolódva készítettünk báránykákat igazi báránygyapjút felhasználva, és juhászlegényeket fakanálból.

DSC02809

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC03073 DSC03188

2016. MÁRCIUS
Március első felében a tavaszt, az ébredő természetet próbáltuk megidézni madárkák készítésével. Kétféle technikát alkalmaztunk. Filcből, és maradék textilből varrással, majd cserépből és kartonból ragasztással készültek el vidám, színes madaraink, melyek a fejlesztő műhely dekorációjaként igazi tavaszi hangulatot varázsoltak.
Ezután a Húsvét ünnepére készülve először a Szülőket, majd a Tanító néniket hívtuk meg ismét egy közös barkácsolásra, ahol hagyományos tojásfestési eljárásokkal ismerkedtünk, és húsvéti asztali díszeket, tojástartókat készítettünk.
DSC02665
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMER
A

DSC02669
2016. FEBRUÁR
Február első foglalkozásán a gyertyamártással ismerkedtek meg a gyerekek. Ezután a farsang jegyében teltek a dolgos délelőttök. Készültek vidám bohócok, a tanítónénik közreműködésével rémisztő busó álarcok, végül kiszebábokat is készítettünk, amiket el is égettünk, a tavasz mielőbbi megérkezésének a reményében.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20160216_153938

DSC02623

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016. JANUÁR
Januárban az agyaggal barátkoztunk meg. Első alkalommal az agyag tulajdonságaival, alakíthatóságával ismerkedtünk. Ezután kezdődött az igazi alkotó munka. Elnyújtott síklapból felakasztható díszeket készítettünk a második foglalkozáson, majd marokedényeket formáztunk, végül huroktechnikával készítettünk gyertyatartókat, és tárolóedénykét.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015. DECEMBER
December elején a Mikulásra készültünk. Papírguriga Mikulásaink és kartonból készített rénszarvasaink a kézműves műhely dekorációjaként varázsoltak ünnepi hangulatot.
Ebben a hónapban a szülőket is meghívtuk egy kis barkácsolásra. Adventi díszeket,csuhé angyalokat, csuhé szaloncukrokat készítettünk közösen.
 A leendő elsős tanító néniket is elhívtuk, egy foglalkozásra. Ez nagyon jó alkalom arra, hogy a gyerekek ismerkedjenek leendő tanítóikkal. A tanítónénik szívesen vettek részt a közös munkában, segítettek a gyerekeknek. Először Luca – búzát ültettünk, és karácsonyi, adventi díszeket készítettünk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015. NOVEMBER
Novemberben két új dologgal ismerkedtek meg  a gyerekek, a körmöcskével, és a varrótűvel. A körmöcskén készült fonatok Márton nap körül készültek el, így libát formáltunk belőle, de rögtön utána varrtunk is dekorációs filc anyagból libákat. Még András napja is a varrótűt találta a kezünkben, amíg elkészültek az András napi filcmalackáink.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC02027

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015. OKTÓBER
Októberben őszköszöntő ajtódíszeket, koszorúkat készítettünk termésekből, makkból, csipkebogyóból, gesztenyéből. Ezután az őszi gyümölcstermésekre hangolódtunk, alma, körte, szőlő, tök mintázatú gyümölcsnyomatos terítők készítésével.
Végül a kukorica  került terítékre. Morzsoltunk, csutkababákat, csutkaállatokat, etetőt, gémes kutat készítettünk a kukorica szárból.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015. SZEPTEMBER

Augusztusban elbúcsúztunk az akkor iskolába készülő kézműves gyerekektől, így szeptembertől ismét új tagokkal

kezdte meg tevékenységét a kézműves műhely.
A gyerekek először megismerkedtek egymással, a műhely eddigi tevékenységével, valamint az alapanyagok egy részével,
amivel az idei nevelési évben dolgozni fogunk.
Az ismerkedés után lelkesen vetették bele a gyerekek magukat a munkába.
A csomókötés és a hármasfonás alapjainak megtanulása nehéz feladatnak bizonyult, de szeptember végére már volt aki nem igényelt segítséget.
Azután csuhéból készült fecskékkel köszöntünk el az útnak induló madarainktól.
Színes dióhéj állatkáink igen mutatósra és változatosra sikerültek. Jól megfértek egymás mellett a pókok, katicák, teknősök, pillangók és a kis liba.
Papírgurigából és rafiából mulatságos kinézetű madárijesztők készültek, és még volt idő néhány rafia ékszer elkészítésére is.
205ac7d0-cf9c-4031-a8cb-fa5dcae17e543561a380-548c-4aa3-b808-6ba1c30bc97f85391d65-da24-4d72-843d-e9b8ea4628d8886d6f74-614f-4a53-85a2-e20b507c63f6
20105. AUGUSZTUS

Augusztusban a gyékénnyel ismerkedtek meg a gyerekek. Ez a vízi, vízparti növény nagyon kedvelt volt a múltban,

 sok háztartásban és ház körül használatos tárgyat készítettek belőle a papucstól a kosárig.
A kézműves műhelyben természetesen csak egyszerűbb dolgokat készítettek a gyerekek.
Az első foglalkozáson megismerkedtek a növénnyel, majd az áztatott gyékényből fonatokat készítettek a hármas fonás technikájával.
A következő foglalkozáson ezeket a fonatokat rafiával összevarrva készítették el az edény, vagy poháralátéteket.
Ezután gyékénykosarak készültek pókszövés technikájával, drótból összefogott alapra rádolgozva.
Végül az Óvoda -Iskola Átmenet program keretében, ceruzatartókat készítettek a gyerekek, amit gyékény, száraz virág, termés kombinációkkal díszítettek.
9df3a166-cad5-4dfc-a4ff-d8c97e6b5cc7a6d76898-3ceb-4fe8-ad8e-7e741b6f3ce8bc3be617-dcd9-4054-a044-e7d459765068715e4915-6d4d-4f14-b223-a1d08673939e
2015. JÚLIUS

Július hónapban az aratáshoz kapcsolódva, leginkább a búzával foglalkoztunk.

Búzaszalmából készítettünk aratódíszeket, ajtódíszeket, búzaangyalokat.
ecce4651-3e73-4dd9-a559-057c0b599b031606c74c-17e0-46a9-b916-598e4dc39c756d0c6e25-22c5-4e6c-acf8-390166e7c2af7d1d14fd-2844-43ef-ae88-d6fc73e5a9ed
2015. JÚNIUS

Ebben a hónapban többféle technikával ismerkedtek meg a gyerekek.

A hónap első felében a gyapjúval, nemezeléssel foglalkoztunk. Nemezlabdák és nemezkarkötők készültek.
Nagyon nagy sikert aratott a Szent Iván napi mécsestartó, melyet szalvétatechnikával díszítettünk.
Júniusi utolsó foglalkozásunkon drót ékszerek készültek, a gyűrűket, medálokat gyöngyökkel és
szalagokkal tettük színesebbé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20150619_095950OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az évzáró és a ballagási ünnepség adott alkalmat arra, hogy a kézműves műhelybe járó gyerekek

munkáiból egy kis kiállítást rendezzünk.
Az év folyamán elkészült tárgyakat tematika szerint elrendezve, egyben láthatták a szülők és az oviba
érkező vendégek.
A gyerekek büszkén mutogatták az általuk készített apró kis tárgyakat, amiket a kiállítás végén haza is vihettek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015. MÁJUS
Május hónapban a virágoké volt a főszerep. Először színes papírból tulipánokat, majd krepp papírból rózsát, szegfűt, pitypangot készítettünk. A papír után a természetben megtalálható anyagokat vettük elő, így gesztenye, csuhé és rafia kombinálásával is készültek nagyon mutatós, szép virágok.
e261ed0f-86c9-470d-941a-be65418817aa (1) 3bdc74e8-a266-4e0f-87dd-61fe2b81013d (1) 5c78e8b7-7fb6-4774-aaec-923a5f581639 b38eefbc-ee5b-4b73-8c18-9be49f97601b
2015. ÁPRILIS

A kézműves műhelyben áprilisban a bőrrel foglalkoztunk.

Először még az ismerkedés fázisában karkötőket, majd pénztárcát és tarsolyt is készítettek a gyerekek.
A bőr díszítésénél a domborítás és a szironyozás technikáját alkalmaztuk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2015. MÁRCIUS
Kézműves műhely
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2015. FEBRUÁR

Február elején a gyertyamártás izgalmas technikájával ismerkedtek meg a gyerekek.

Készültek egyszerű mártott gyertyák, szárított levendulával díszített gyertyák,és csavart gyertyák.
Ezután a Farsang jegyében tevékenykedtünk. Vendégeinkkel, a tanító nénikkel közösen, Busó álarcokat készítettünk, majd az óvodai farsangi bulira hangolódva,
színes krepp papír füzéreket alkottunk.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 .
141
2015. JANUÁR
Az év első hónapjában az agyaggal ismerkedtünk. Első foglalkozásunkon csak az agyag tulajdonságát, alakíthatóságát tapasztaltuk meg,
alkotó munkába csak ezután kezdtünk. Készítettünk egyszerű marokedényeket, gyertyatartót huroktechnikával. Végül egyéni alkotások is készültek, néhány hóember, állatfigura és felakasztható agyagdíszek.
.
.
.
2014.DECEMBER

A december is izgalmas hónap volt a kézműves műhely életében, hiszen a karácsony várás, a karácsonyi készülődés jegyében telt.

Az első héten adventi ajtódíszt készítettünk a gyerekekkel, ami az óvoda aulájába varázsolt már ünnepi hangulatot. Ezután elvetettük a Luca – búzát, bízva a jövő évi jó termésben, majd vendégeket is fogadtunk, először a leendő elsős tanító nénik, majd a szülők jártak nálunk. Vendégeink bepillanthattak a műhely életébe, és a munkába is bekapcsolódhattak, a gyerekekkel közösen karácsonyfa díszeket készíthettek. A közös alkotás eredményeként nagyon szép szalma és csuhé díszek, angyalok, csillagok készültek, ami a gyerekek otthoni fenyőfáit díszítheti karácsonykor.
2014. NOVEMBER
November elején a Márton naphoz kapcsolódva tartottuk a foglalkozásainkat. Így ismerkedtünk meg a körmöcskézés technikájával. A körmöcskén készült zsinórokból libát öltögettünk össze, majd a tűvel és fonallal való ismereteink elmélyítése érdekében még egy filc libát is varrtunk, amit vattával kitömtünk.A varrás nagyon kézhez álló feladatnak bizonyult a kis csoportunknak, így András jeles napjához kötve, még egy filc malackát is elkészítettünk, hiszen a hagyomány szerint e naptól kezdődtek meg régen a disznóvágások, disznótorok.
.
.
.
.
2014. OKTÓBER
Az októbert egy őszköszöntő ajtódísz készítésével kezdtük. Termésekből, szalmakoszorú alapra, csoportmunkában dolgoztak a gyerekek. A koszorú az ovi auláját díszíti.
Ezután textilfestékkel gyümölcslenyomatos terítőket készítettünk, ősszel beérő gyümölcseinket megjelenítve a vásznon, amit a festés előtt még szálalással ki is rojtoztak a kis kézművesek.
Végül a kukorica került az asztalunkra, aminek szinte minden részét felhasználtuk a pusztai állatainkhoz, a gémeskút és környéke elkészítéséhez.
2014. SZEPTEMBER
A 2014/15-ös tanév szeptemberében új tagokkal folytatta munkáját a Kézműves Műhely.
Szeptemberi első foglalkozásunkat az ismerkedéssel kezdtük.
Bemutatkoztunk egymásnak, megismertük a foglalkozás helyszínét, és néhány alapanyaggal, terméssel is megismerkedtünk, amivel az elkövetkező hónapokban dolgozni fogunk.
Szeptemberben szalmával, rafiával és dióval dolgoztunk.
Búzaszalmából madárkákat készítettünk a költöző madarainkra gondolva.
Rafiából madárijesztőt és fonott ékszereket, amit a gyerekek kedvük szerint gyönggyel díszíthettek.
A fél dióhéjból pedig állatkák készültek, teknősök, katicák, nyuszi, madár.
,
.