Nemzetközi kapcsolataink

2015. AUGUSZTUS

10 éves lengyel-magyar testvéróvodai kapcsolat

  1. augusztusában került megrendezésre a łancuti 2. számú óvoda és a balmazújvárosi Napsugár Óvoda 10 éves testvéróvodai kapcsolatának a jubileumi ünnepsége.

A lengyel-magyar családok fogadásának helyszíne a Pötyi szálló volt, ahol az üdvözlő vacsorán Polgár Kerekes Lilla énekével és Juhász Kristóf tánctudásával nyűgözte le vendégeinket.

A következő napon a családokat izgalmas sportvetélkedő várta a műfüves pályán, majd a Kamilla fürdőben tudtak kikapcsolódni vendégeink. Délután a Polgármesteri Hivatalban ünnepélyes keretek között erősítették meg az óvodák intézményvezetői – Anna Nic és Vezendi Andrásné – az óvodák közötti testvérkapcsolatot. Az ünnepség lezárásaként a családok útjukra bocsátották a magyar és lengyel zászlók színeiben pompázó lufikat, jelképezve ezzel összetartozásukat. A délután a Kastélykerti Esték keretein belül folytatódott, ahol a Napsugár Óvoda ovisai és a łancuti családok műsorait nézhette meg az újvárosi közönség, melyet népi játszóház színesített. Mindkét nemzet elkészítette a számukra kedves népi étkeket, melyet bárki megkóstolhatott, aki az óvoda sátrához látogatott.

Az utolsó napon a magyar és lengyel családok együtt reggeliztek a Balmaz Hotel külön termében, majd elbúcsúztak egymástól a viszontlátás reményében.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Balmazújváros Város Önkormányzatának, helyi vállalkozóknak, valamint intézményvezetőnknek, hogy anyagi- és erkölcsi támogatást biztosítottak óvodánknak, a közösen eltöltött napok megrendezéséhez.

Ünnepi műsor Óvodásaink fellépése a Kastélykerti Estéken Magyar-lengyel családok közös lufiengedése a Vársoháza előtt Lengyel-magyar családok találkozása Lengyel - magyar családok vendéglátása a Pötyi szállón A lengyel családok fogadása a Pötyi szállón

2015. FEBRUÁR
Látogatóban a testvéróvodánkban Érmihályfalván

Az egykori Szigetkert óvoda több éven át ápolt testvéróvodai kapcsolatot az érmihályfalvi Aranykapu Református Óvodával.
A Százszorszép Óvoda  közössége – amely két óvoda,  a volt Szigetkert és a Liszt F. utcai óvodák összevonásával jött létre- természetesen szívesen vállalta ennek a kapcsolatnak a folytatását, ápolását.
Így óvodánk dolgozói egy kedves meghívásnak eleget téve látogattak el 2015. 02. 14. -én Érmihályfalvára, az ottani óvodások farsangi mulatságára.

Szívélyes vendégfogadás után részt vettünk a télűző, farsangi mulatságon, ahol a gyerekek bemutatták jelmezeiket, énekeltek, táncoltak.
A családias hangulatú műsor után az óvónénik és dajkanénik egy kötetlen beszélgetés keretében cserélhették ki  tapasztalataikat.
A délután hamar eltelt. Barátaink szíves vendéglátását megköszönve, a mihamarabbi viszontlátás reményében köszöntünk el tőlük.
.
084
.
2014. FEBRUÁR

A balmazújvárosi Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény igazgatónője Vezendi Andrásné 2014. februárban a lengyelországi Łancut város 2. sz. óvodájában óvónéni volt a lengyel gyerekeknél. Erről a Balmazújváros Újság márciusi számában olvashattak. A cikk azzal zárult, hogy hamarosan lengyel napokra is sor fog kerülni itt nálunk is. A łancuti 2. sz. Óvodával a balmazújvárosi Napsugár Óvoda tart fenn testvérkapcsolatot már 9 éve. Így ebbe az óvodába vártuk nagy izgalommal a lengyel óvónéniket: a 2. sz. Óvoda igazgatónőjét, Anna Nyczet és kolléganőjét Ewa Deczet. A találkozóra az óvodánk Süni csoportjában került sor. A gyerekek már napok óta nagy izgalommal várták ezt a programot. Kíváncsiak voltak, hogy mit fognak a lengyel óvónénikkel tevékenykedni, s meg fogják-e érteni, amit mondanak majd nekünk.
A két óvónéni mosolyukkal rögtön elvarázsolták a gyerekeket, amikor megérkeztek. Kedves köszöntő szövegük megértésében pedig segítségünkre volt óvódavezetőnk Vezendi Andrásné és Mátyás Kulcsár Éva, aki családjával aktívan részt vett ezen a lengyel napon. Anna Nycz először beszélgetett a gyerekekkel arról, hogy milyen ünnep közeleg, s hogyan készülünk erre. Képekkel, eszközökkel mutatta be, hogy Lengyelországban hogyan készülnek a Húsvétra, ami számukra az egyik legfontosabb egyházi ünnep.
Ezután többféle tevékenység közül választhattak a gyerekek. Kedvük szerint festhettek fából készült tojást, nyuszit, bárányt, készíthettek krepp papírból virágokat, amelyet később egy fa ágra felerősítettünk. Virágbotot is díszíthettek szárazvirágok segítségével. Voltak, akik hungarocell tojásokat csillogó flitterrel ragaszthattak tele kedvük és elképzelésük szerint. Nagy sikere volt a sütik készítésének is. Az egyik asztalnál nápolyi ostyát kenhettek meg a gyerekek karamella krémmel. A másik asztalnál virágformájú sütemények készültek piskóta, zselatin, puding és mandula szeletek felhasználásával.

Ezek után mindenki kapott 2-2 szalagot, melyben a két országra jellemző színek a fehér, piros és zöld kaptak helyet. Megtanultunk egy rövid mondókát lengyelül, majd magyarul is. A szalagokkal még a pillangók röptét utánozva táncoltunk is egy szép zenére, melyet a lengyel óvónénik hoztak nekünk.
Ebéd után megérkezett Balmazújváros és Łancut város delegációja és a szülők, akik baráti kapcsolatot tartanak fent egy-egy lengyel családdal. A vendégeket a gyerekek által készített sütikkel kínáltuk meg. Óvodánk Micimackó és Katica csoportjából néhányan műsorral is kedveskedtek (mesével, tánccal) a jelenlévő vendégeknek.
A gyerekeket, résztvevőket, vendégeket figyelve megállapíthattuk, hogy nagyon jól sikerült a lengyel nap a Napsugár Óvodában.
.
.

 

Óvó néninek lenni egy Lengyel Óvodában

A balmazújvárosi Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény Napsugár Óvodája és a lengyelországi Łancut 2. sz. óvoda immáron 9 éve tart testvéróvodai kapcsolatot. Erről az együttműködésről az elmúlt évek során több alkalommal adtunk hírt Önöknek különböző találkozásainkat követően.
Ebben a cikkben arról a különleges helyzetről számolok be a kedves olvasóknak, miszerint magyar óvó néniként óvó néni voltam a lengyel gyerekeknél.
A testvéróvodai kapcsolat tartalmát évről évre Anna Nycz óvodavezető asszonnyal közösen alkotjuk meg annak érdekében, hogy az együttműködésünk hozzásegítse a gyerekeket az egymás kultúrájának megismeréséhez, hogy aktív európai polgárokká váljanak.
Nagy izgalommal készültem erre a különleges feladatra, hiszen az volt a célom, hogy a magyar óvodapedagógia módszertani kultúráját alkalmazva olyan tevékenységbe vonjam be a gyerekeket, ami a magyarságunkra jellemző.  Így készült a lányok fejére párta, nemzeti színű szívecske, puli kutya báb, és kókusz golyó. Tanítottam a gyerekek és a lengyel óvónők számára magyar táncokat, stílusosan magyar ruhában.
Nagy örömömre különleges ajándékot is vihettem magammal: Mátyás Kulcsár Éva és férje (akik a lengyel – magyar óvodai testvérkapcsolatunk lelkes támogatói, egyben, ha elakadnék  a kommunikációban kisegítenek)  segítségével lengyel- magyar foglalkoztató füzet készült el, mely történeteket mesél el a gyerekeknek lengyelül és magyarul egyaránt, hozzákapcsolódó játékos feladatokkal kiegészítve.
Amikor eljött a nagy nap a lengyel gyerekek tágra nyílt szemekkel hallgatták, milyen lehetőséget kínálok számukra. Már csak a tevékenységek kiválasztása volt ennél izgalmasabb. Minden tevékenységre akadt érdeklődő, ám a legnagyobb sikert a kókusz golyó elkészítése aratta. Még a konyhás nénik is félbe hagyták a főzést, amíg megcsodálták a szorgos gyerekkezeket.
Miután sok érdekes, magyar tárgyat elkészítettük, a gyerekekkel kiállítást szerveztünk, amelyre Balmazújváros és Łancut város delegációját hívtuk meg. A kiállítást magyar köszöntővel kezdte a łancuti óvodavezető és jómagam, majd a lengyel gyerekekkel bemutattuk a megtanult magyar gyermek táncokat a vendégeknek.
Sajnos az ott átélt élményeket nem tudom átadni az újságon keresztül, de összegzésként elmondhatom: A gyerek az gyerek, az óvó néni pedig óvó néni , bárhol is legyenek,  csak az különbözhet, hogy más nyelven beszélnek.
A lengyel óvodában a magyar napok mind a lengyel, mind a magyar delegáció megfogalmazása szerint élményekben gazdagon és sikeresen zajlottak.  Jó volt közösen alkotni, ismerkedni, megismertetni magyar eszközöket.
Most már az a feladatom, hogy nálunk, a magyar óvodában a lengyel napokra is sor kerüljön.

                                     Vezendi Andrásné

               intézményvezető- Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény

 

A kókuszgolyó varázsa:

Készül a párta

.

2013. DECEMBER

SZIGETKERT ÓVODA
2013.12.08-án került megrendezésre a TÁMOP 3.3. 8. pályázat kapcsán az Óvodánk értekei című intézményi rendezvény. Úgy gondoltuk, ez az esemény  nagyszerű lehetőséget biztosíthatna arra, hogy újból találkozhassunk testvér óvodánkkal , az érmihályfalvi Aranykapu Napközi és Óvoda dolgozóival. Nagy örömet jelentett számunkra, amikor elfogadva meghívásunkat  velünk együtt lehettek részesei ennek a tartalmas és értékes délutánnak.
.
.
.

2013. AUGUSZTUS

NAPSUGÁR ÓVODA
Lengyel családok vendéglátása a Napsugár Óvodában

2013. augusztus 15-18-ig 9 lengyel család érkezett hozzánk vendégségbe. A családokat a Napsugár Óvoda egykori- és jelenlegi óvodásainak családjai fogadták otthonukba. A családok érkezését lázas szervezőmunka, készülődés előzte meg. Vendégeink számára igyekeztünk minden napra színvonalas, szórakoztató, óvodánkra és hazánkra jellemző vonásokkal fűszerezett programokat szervezni.

A családokat augusztus 15-én este a balmazújvárosi Látogató Központban fogadtuk. A kellemes kerthelyiség kiváló helyszín volt a tervezett program megvalósítására: a Hímes Néptáncegyüttesből három pár adott ízelítőt vendégeinknek a magyar vírtusból, majd régi óvodásunk – Zsupos Fanni magyar népdalcsokrot furulyázott lengyel barátainknak. Vacsorára – stílusosan – slambucot kínáltunk vendégeinknek. A magyar családok erről a helyszínről kísérték a lengyel családokat szállásaikra, saját otthonaikba. Másnap a Debreceni Állatkert szolgált sok érdekes látnivalóval gyermeknek, felnőttnek egyaránt – łancuti vendégeinknek ugyanis nincs lakóhelyük közelében állatkert, így szívesen múlatták itt az időt. Más programot is terveztünk számukra, de sokkal kecsegtetőbb volt szép új, kellemes gyógyfürdőnk, így vendégeink igyekeztek vissza Balmazújvárosra, és a délutánt fürdőzéssel töltötték.

Szombaton óvodánkba vártuk vendégeinket a magyar családokkal együtt. Délelőtt 10 órától délután 3 óráig tartott a változatos tevékenységekben bővelkedő “ovifesztivál”. Mazsorett csoport tánca nyitotta meg programunkat, majd Intézményvezető Asszonyunk köszöntötte vendégeinket. Łancut város polgármestere, a łancuti testvéróvoda vezetőasszonya kedves szavakkal köszönte meg a vendéglátást, méltatta a két óvoda kapcsolatát. Vendégeink játékkal, édességgel és az óvodánk csoportjainak fából készült logójával ajándékoztak meg minket. A nap további részében sportverseny, kézműves tevékenységek, táncház, az óvoda udvarának játékai várták az érdeklődőket. Közben főtt a finom gulyásleves, készült a gofri ebédre. A kellemes, de fárasztó délelőtt után a fák árnyékában került sor az ebéd elfogyasztására. Délután a családok a városi fürdőben folytatták a kikapcsolódást.

Vasárnap a Balmaz Hotelben reggeliztek meg a lengyel és a vendéglátó magyar családok, majd jókedvű búcsú után elérkezett vendégeink számára a hazaindulás ideje. A családok jóbarátokként váltak el egymástól.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy vendégeink kellemesen töltsék nálunk ezt a néhány napot!

Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni:

–          A város vezetésének, mert segítségükkel lehetővé tették, hogy ez a néhány nap felejthetetlen élmény maradjon a Lengyelországi łancuti családok számára.

–          Intézményünk vezetőjének – Vezendi Andrásnénak, hogy bátorítja és támogatja óvodánkat a nemzetközi kapcsolat fenntartásában.

–          A vendéglátó családoknak, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg a családok vendéglátása, baráti kapcsolata.

–          Ecsedi Zoltánnak, hogy megnyitotta számunkra a Látogató Központ kapuit.

–          Kunkli Józsefnek a finom gulyásleves elkészítéséért.

–          Posta Istvánnak a felejthetetlen slambucért.

–          A Hímes néptáncegyüttesnek, Nagy Mariann mazsorettcsoportjának, Zsupos Fannikának a színvonalas műsorért.

–          A Napsugár Óvoda dolgozóinak a lelkes, fáradtságot nem ismerő szervezési feladatok lebonyolításáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAPSUGÁR ÓVODA
Lengyel gyerekek vetélkedője Magyarországról

2013. február 15-én került megrendezésre a Napsugár óvoda testvéróvodájában a lengyelországi Łancut városban a lengyel-magyar kapcsolatot megerősítő vetélkedő.
Erre meghívást kapott Balmazújváros polgármestere, a járási hivatal vezetőasszonya, intézményünk vezetője és óvodánk munkaközösség vezetője. Ennek a vetélkedőnek előzményeként zajlott a Napsugár Óvodában 2012. december 6-án Lengyelországról és testvéróvodánkról szóló vetélkedő óvodásaink körében. A vetélkedők célja, hogy a lengyel és magyar óvodások ismereteket szerezzenek egymás városáról, országáról és ezekről az ismeretekről játékos formában számot adjanak.
A magyar delegációt kedves meglepetéssel várták a łancuti ovisok: magyar népdalra táncoltak botos táncot, nemzeti színeinket felvonultató kalapos táncot jártak és elénekeltek egy közismert magyar dalt is. Megható volt látni és hallani vendéglátóink magyarság iránti tiszteletét.
A łancuti óvodások jól felkészültek a vetélkedőre,így mivel Valentin – nap volt éppen – és ez náluk jelentős ünnep – rengeteg szívecske kerülhetett a 3 fős csapatok pontozótáblájára.

Jól érezte magát ezen a napon lengyel-magyar egyaránt.A három napos vendégeskedés alatt vendéglátóink elhalmoztak bennünket szeretetükkel, törődésükkel, élményekben gazdag programokkal tették feledhetetlenné a szép környezetben eltöltött napokat.
Köszönjük nekik a kedves vendéglátást!

Magyar botostánc lengyel módra

Lengyel óvodások vetélkedője

Készülnek a magyar zászlók

Címerek felismerése

Lengyel gyerekek műsora

A lengyel gyerekek magyar táncokkal kedveskedtek a magyar delegációnak

Lengyel-magyar polgármesterek az óvodások vetélkedőjén

A lengyel-magyar delegáció és az óvodások

Intézményvezetőnk és munkaközösség vezetőnk a lengyel óvodában

Lengyel-magyar óvodavezetők

*******

A Napsugár Óvodában járt a lengyel Mikulás

Meglepődő gyermekarcok, az ámulattól nyitva felejtett piciny szájak, nagyra kerekedett csodálkozó szempárok és pillanatnyi mozdulatlanság fogadta a csoportjainkba váratlanul becsilingelő Lancut városából érkező Mikulást december 6-án.
A kosarából bőségesen kínált édességek és barátságos  –  bár az óvodások számára ismeretlen nyelvű  –  hangjára már közelebb merészkedtek hozzá a gyerekek és örömmel énekeltén neki búcsúzóul a „Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás” kezdetű dalt.
Ezen a napon vendégeink voltak lengyel testvérvárosunkból, Lancutból Anna Nycz óvodaigazgató asszony, Grazyna Bielecky óvónő és a városuk polgármesterének képviseletében két képviselő úr, akik vetélkedőt szerveztek óvodásaink számára Lengyerországról való ismereteikből. „Gyermekeink” örömmel és izgalommal készültek erre a napra és bátran, hibátlanul oldották meg a számukra készített feladványokat (pl. lengyel és magyar zászló – , himnusz – , országhatárok körvonalának megkülönböztetése, lengyelországi testvérvárosunk neve).
A vetélkedő végén minden versenyzőt megajándékoztak egy-egy tartalmas ajándékcsomaggal, majd a közös játék és fotózás után barátsággal búcsúztunk el egymástól a nyári viszontlátás reményében, amikor majd a balmazújvárosi Napsugár Óvoda és az ide járó gyermekek családjai várja szeretettel a lancuti Napsugár Óvoda munkatársait, óvodásait családjaikkal (városuk képviseletét).

*****

Hétéves a Napsugár óvoda kapcsolata Balmazújváros és Lancut város között

Élményekben, programokban gazdag fantasztikus hét évet tudhatunk magunk mögött, melynek megkoronázása volt az elmúlt év decemberében hozzánk érkező lengyel Mikulás.
Nagy meglepetéssel és örömmel fogadták a családok a Lengyelországból hozzájuk ajándékokkal érkező Mikulást.
A hetedik év is hasonlóan tartalmasan indult, hiszen most a magyar családok voltak Lancutban.
Balmazújváros Város Önkormányzatát Dr. Veres Margit Jegyző Asszony, és Koroknai Imre Alpolgármester Úr képviselte.
Gazdag programok vártak ránk, hiszen testvérvárosunk óvodája most ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A lengyel óvodások műsorral, hagyományőrző tánccal készültek, melyet nagy örömmel, és lelkesedéssel adtak elő.
Olyan szintre jutott már ez az együttműködés, hogy a magyar családok és az óvoda óvónőinek egyrésze egy ügyes és agilis lengyel nyelvet tanuló egyetemistától sajátítják el a lengyel nyelv szépségét.
A családoknál az évek során baráti viszony alakult ki, és már nem csak az óvoda szervezésében, de magánúton is tartják a kapcsolatot és szervezik a közös programokat, melynek jól bizonyítéka, hogy ebben az évben volt olyan család, akik együtt utaztak a Balatonra.
A városunkba érkező lengyel családoknak kellemes időtöltése a helyi termálfürdőben fürödni, pihenni, kikapcsolódni. Lelkesedéssel vették „birtokba” a most megnyílt Kamilla Termál- és Strandfürdőt.
Az idei városnapokon jelen volt a lengyel óvoda vezetője, valamint Lancut polgármestere, akinek ezúton szívből gratulálunk, és jó egészséget kívánunk Balmazújváros Város Díszpolgára kitüntető címéhez.
Bizakodva nézünk a jövőbe, hogy, gazdagodik, bővül ez a kapcsolat és egyre több család kapcsolódik be, hogy megismerjék és megismertessék egymás kultúráját.

„Mindnyájan más egyéniségek vagyunk,

mást hozunk magukkal, és így szövődik köztünk  barátság.”

Debbie Macomber