Gyermekvédelmi munkaközösség

Az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény gyermekvédelmi munkaközösségének munkaterve a 2014/2015-ös  nevelési évre

A munkaközösség vezetője: Molnár Imréné    Mesevár óvoda

   Tagjai:
Molnárné Kis Anikó Napsugár óvoda
Kunkliné Hűse Erzsébet Százszorszépóvoda
Novákné Dezső Mária  Csicsergő óvoda
Juhászné Harangi Erzsébet Nyitnikék óvoda

 

IDŐPONT          HELYSZÍN      FELADATOK
2014. szeptember Százszorszép óvoda Alakuló ülés. Az éves munkaterv elfogadásaAdatgyűjtések, statisztikák elkészítése. Családlátogatások lebonyolítása.   Hatékony kapcsolattartás kialakítása a partnerintézetekkel.
2014. október Százszorszép óvoda Esetmegbeszélések. Találkozás a Védőnői Egyesület tagjaival, konzultáció. A jelzőrendszer folyamatos működtetése a gyermekek érdekeit szem előtt tartva.
2014. november Százszorszép óvoda Kibővített gyermekvédelmi megbeszélés az iskolák tanítónőivel . Volt óvodásaink iskolai utánkövetése, Hagyományainknak megfelelően aktív részt vétel    az iskolai rendezvényeken.
2014. december Százszorszép óvoda  Adományok gyűjtése, a hátrányos helyzetű gyerekek megajándékozása.Együttműködés a Gyermekjóléti Szolgálattal és a Családsegítő Szolgálattal.
2015. január Százszorszép óvoda Folyamatos kapcsolattartás, egymás segítése. Statisztikai adatok felülvizsgálata.A féléves gyermekvédelmi beszámoló  elkészítése.  Igényfelmérés, a Projektnap előkészítése.
2015. február Százszorszép óvoda A gyermekvédelmi Konferencia anyagának összerendezése. A Projektnap megszervezése, lebonyolítása.
2015. március Százszorszép óvoda Információcsere. Részvétel a  GyermekvédelmiKonferencián. A 7. Egészségmegőrző vetélkedőelőkészítése
2015. április Százszorszép óvoda Esetmegbeszélések. A 7. Egészségmegőrző vetélkedő   lebonyolítása.
2015. május- június Százszorszép óvoda Információcsere. Az éves gyermekvédelmi munkák beszámolóinak elkészítése.

Továbbá:

Gyermekvédelmi ismereteink, a törvényi rendelkezések napra kész ismerete érdekében szakmai napokon, belső továbbképzéseken  való részvétel.

Havi rendszerességgel  aktív részvétel a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő Szolgálat által szervezett esetmegbeszélésein.

Városunk  védőnőinek meghívása  az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény beóvodázási programjaira:

Százszorszép óvoda : Új óvodások napja

Napsugár óvoda: Kismama Klub

Folyamatos kapcsolattartás az intézményünkben dolgozó, az óvodapedagógusok munkáját segítő szakemberekkel.( fejlesztőpedagógusok, logopédus, pszichológus, stb.)

Az Egyesített óvoda és Bölcsőde Intézmény „ Együtt gyermekeink jövőjéért” TÁMOP 3.3.8.-12/2-2012-0065 Pályázatának támogatása annak érdekében, hogy az intézményünkben lévő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre kiemelten odafigyeljenek . Sem a családi hátrányok ( kevesebb pénz, szerényebb ruházkodás, játékeszközök hiánya), sem a lakóházak távolsága ne akadályozza őket abban, hogy az intézményen belül minden támogatást, segítséget megkapjanak.

 

A gyermekvédelmi feladataink legfőbb célja a megelőzés, az időben nyújtott segítségadás. Előfordul, hogy a megelőzésre már nincs mód, ebben az esetben törekszünk a tünetek okainak megkeresésére, majd a szakemberek bevonásával a veszélyeztetettség megszüntetésére. Legfontosabb a gyors és pontos jelzőrendszer működtetése és a mindenkori precíz dokumentáció.

A Százszorszép óvoda átadásával lehetőségünk nyílt arra, hogy minden megbeszélésünket egy helyen tartsunk meg, ezért a 2014/ 15-ös tanévben a székhelyünk ebben az óvodában lesz.

 

Balmazújváros. 2014. szeptember 5.

Molnár Imréné

munkaközösség vezető

***************************

Az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény gyermekvédelmi munkaközösségének munkaterve a 2013/2014-es  nevelési évre     

A munkaközösség vezetője: Molnár Imréné   Mesevár óvoda

Tagjai:   Kerekes Györgyné   Napsugár óvoda

Kiss Sándorné   Liszt ferenc utcai óvoda

Kunkliné Hűse Erzsébet  Szigetkert óvoda

Novákné Dezső Mária  Csicsergő óvoda

Juhászné Harangi Erzsébet  Nyitnikék óvoda

          IDŐPONT          HELYSZÍN      FELADATOK
2013. szeptember Csicsergő óvoda Alakuló ülés. Az éves munkaterv elfogadása  Adatgyűjtések  ,statisztikák elkészítése. Családlátogatások lebonyolítása.   Hatékony kapcsolattartás kialakítása a partnerintézetekkel.
2013. október Liszt Ferenc utcai óvoda Esetmegbeszélések. Találkozás a Védőnői Egyesület tagjaival, konzultáció. A jelzőrendszer folyamatos működtetése    a gyermekek érdekeit szem előtt tartva.
2013. november Napsugár óvoda Kibővített gyermekvédelmi megbeszélés az iskolák tanítónőivel, az IPR-es team tagjaival.   Volt óvodásaink iskolai utánkövetése,  hagyományainknak megfelelően részt vétel    az iskolai rendezvényeken.
2013. december Mesevár óvoda Információcsere. Adományok gyűjtése, karácsonyi „dobozos akció” megszervezése.Együttműködés a Gyermekjóléti Szolgálattal és a Családsegítő Szolgálattal.
2014. január Nyitnikék óvoda Folyamatos kapcsolattartás, egymás segítése.     Statisztikai adatok felülvizsgálata .A féléves gyermekvédelmi beszámoló  elkészítése.  Igényfelmérés, a Projektnap előkészítése.
2014. február Szigetkert óvoda A gyermekvédelmi Konferencia anyagának összerendezése. A Projektnap megszervezése, lebonyolítása.
2014. március Csicsergő óvoda Információcsere. Részvétel a  Gyermekvédelmi  Konferencián. A 6. Egészségmegőrző vetélkedő előkészítése
2014. április Liszt Ferenc utcai óvoda Esetmegbeszélések. A 6. Egészségmegőrző vetélkedő   lebonyolítása.
2014. május- junius Napsugár óvoda Információcsere. Az éves gyermekvédelmi munkák beszámolóinak elkészítése.

Továbbá:

Gyermekvédelmi ismereteink, a törvényi rendelkezések napra kész ismerete érdekében szakmai napokon, belső továbbképzéseken  való részvétel.

Havi rendszerességgel  aktív részvétel a Gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő Szolgálat által szervezett esetmegbeszélésein.

Városunk  védőnőinek    meghívása  az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Intézmény beóvodázási programjaira:

Szigetkert óvoda: Új óvodások napja

Napsugár óvoda: Kismama Klub

Folyamatos kapcsolattartás az intézményünkben dolgozó, az óvodapedagógusok munkáját segítő szakemberekkel.( fejlesztőpedagógusok, logopédus, stb.)

A gyermekvédelmi feladataink legfőbb célja a megelőzés, az időben nyújtott segítségadás. Előfordul, hogy a megelőzésre már nincs mód, ebben az esetben törekszünk a tünetek okainak megkeresésére, majd a szakemberek bevonásával a veszélyeztetettség megszüntetésére.

Balmazújváros. 2013-09-08

Molnár Imréné  munkaközösség vezető